Nötralizasyon Sistemleri
Asidik veya alkali ortamlarda gerçekleştirilen bir çok endüstriyel proses sonucunda oluşan atık sularda pH değeri çok düşük veya çok yüksek olmaktadır. Atıldığı ortamla uygun pH değerine sahip olmayan bu atık sular canlılara zarar vererek ekolojik dengenin bozulmasına sebep olurlar. Nötralizasyon sistemleri, atık suların alıcı ortamlara verilmeden önce pH 6-9 aralığına getirilmesini sağlamakta kullanılırlar.
Biyolojik atık su arıtma tesislerinde en uygun biyolojik aktivite pH 6.5-8.5 oranları arasında sağlanır. pH aralığının uygun olmadığı durumlarda asit veya baz ilave edilerek şartlar elverişli hale getirilir. Bu işlem arıtma öncesi bir nötralizasyon tankında gerçekleştirilir. Asit veya baz tanklarından nötralizasyon tankına pompalanacak dozlar daha önce laboratuvar çalışması ile birim hacimdeki atık su olarak belirlenir.
Endüstrilerde atık su pH ‘nı etkileyen belli başlı işlemler; üretim süreçleri, makine –teçhizat ve tesis içi temizlik işlemleridir. Endüstriyel üretim proseslerinin hemen hemen tamamı pH parametresine bağlı olarak sürdürülür. Dolayısıyla bu tip atık suların arıtma işlemlerinde mutlaka nötralizasyon basamağı bulunmalıdır.
Nötralizasyon işlemi endüstrinin yanı sıra medikal sektörde de önemli bir ihtiyaçtır. Laboratuvarlarda testlerin yapılması amacı ile otomatik çalışan analizör cihazları mevcuttur. Bu cihazlara kan, serum ve idrar gibi numuneler gelir ve analizörlerden çıkan sıvı atıklar “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ‘ne göre doğrudan kanalizasyona deşarj edilemez. Tes Arıtma imalatını yaptığı ve her geçen gün daha da geliştirdiği Nötralizasyon Sistemleri ile tıbbi sıvı atıkları kanalizasyon şebekesi deşarjına uygun hale getirmektedir.
Konu hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için bizleri arayınız.